„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole”
prof. Jan Gawęck
W dniu 17. 10.2022 r. w naszej szkole odbył się etap szkolny XXVII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. W eliminacjach szkolnych wzięli udział uczniowie z klasy IV pTŻ oraz z klasy IV gTŻ. Tematyką wiodącą tegorocznej edycji olimpiady są: Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu. Olimpiada Wiedzy o Żywieniu stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów szkół ponadpodstawowych problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspakajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności, oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym. Olimpiada ma również za zadanie tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.
Do etapu okręgowego zakwalifikowały się uczennice z klasy IV p TŻ: Amelia Kalata i Amelia Wit.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów !!!