29 września uczennice klasy II TŻ uczestniczyły w warsztatach kulinarnych dla uczniów szkół gastronomicznych pn. „Kuchmistrz w polskim języku brzmi kuchenny nauczyciel – wokół interpretacji i odtwarzania historycznych receptur. Na podstawie najstarszych książek kucharskich – Compendium Ferculorum, Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów oraz Zbioru dla kuchmistrza„”. Warsztaty odbywały się w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów 2023 w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej, przeprowadzone były przez kucharzy oraz edukatorów z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Zajęcia obejmowały: wprowadzenie do tematyki związanej z kuchnią staropolską/kuchnią historyczną oraz interpretacji receptur historycznych, a w części praktycznej uczniowie zaproszonych szkół przygotowywali pod czujnym okiem: „bigosek” z ryb słonych z konfektem z szałwii i musztardą piernikową – danie główne oraz kaszę z wiśni z kołaczem migdałowym i konfektem figowym. Po skończonej pracy był czas na wspólną degustację oraz rozmowy z edukatorami.
Opiekę na młodzieżą sprawowała pani Agata Dudzińska