23 września 2022 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach odbyło się spotkanie z Krajową Grupą Spożywczą S. A. Producenci rolni powiatu lubaczowskiego, pracodawcy oraz słuchacze Branżowej Szkoły II stopnia mieli możliwość zapoznania się z warunkami i możliwością kontraktacji buraków cukrowych, działalnością Krajowej Grupy Spożywczej S. A., wsparciem ARiMR. Po otwarciu spotkania i powitaniu zaproszonych gości oraz potencjalnych plantatorów buraków cukrowych, głos zabrał Tomasz Nowakowski – prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, który przedstawił cele i zakres działań Krajowej Grupy Spożywczej S. A., następnie Artur Majewski – dyrektor Departamentu ds. surowcowych Krajowej Spółki Cukrowej omówił szeroko sytuację w branży cukrowej w kraju i na świecie oraz warunki i możliwości kontraktacji buraków cukrowych. Kwestie produkcji polskiego cukru przedstawili Edmund Kawka – zastępca dyrektora ds. surowcowych w Cukrowni Werbkowice oraz Maryla Symczuk – dyr. oddziału Cukrowni Werbkowice. W spotkaniu uczestniczyła również pani Teresa Pamuła Poseł RP, która przedstawiła formy wsparcia dla rolników. W czasie spotkania zostały też przedstawione informacje na temat możliwości wsparcia produkcji rolniczej przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Podkarpacki Związek Plantatorów Buraka Cukrowego oraz strategie rozwoju rolnictwa na obszarze powiatu lubaczowskiego. Dyrektor szkoły Maria Baran poruszyła kwestię roli Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w realizacji zadań edukacyjnych w postaci projektowanych poletek doświadczalnych uprawy buraka cukrowego, w tym prowadzenia badań naukowych we współpracy KGS oraz w porozumieniu z uczelniami i instytutami.