Dnia 24 listopada 2022 r. uczennice Natalia Kołodziej, Klaudia Skali oraz Diana Skali pod opieką Pani Beaty Kuczek-Niechaj i Pani Agaty Dudzińskiej reprezentowały naszą szkołę w konkursie kulinarnym ” Kresowe jadło”. Konkurs dla uczniów szkół ponadpodstawowych odbył się po raz pierwszy w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów w Baszni Dolnej. Zadaniem uczennic było przygotowanie potrawy z odtworzonego przepisu z Compedium Felcurolum Stanisława Czarnieckiego. Konkurs poprzedzony był warsztatami, podczas których Natalia, Klaudia i Diana poznały tajniki kuchni rekonstrukcyjnej. Uczennice w ramach pracy konkursowej przygotowały swoją wersję perliczki spalonej na gąszczu z bani.
Praca oceniana przez jurorów kulinarnych Macieja Nowickiego Chef Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie oraz Marcina Purgacza Ambasadora Marki Podkarpackie Smaki została doceniona i nagrodzona I miejscem.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!