Sprawozdanie z pobytu I grupy uczniów na stażach zawodowych w Hiszpanii
Projekt: Kompetencje zawodowe w europejskim wymiarze finansowany z programu Unii Europejskiej Erasmus+
Termin staży: 08.05.2021 – 29.05.2021
Miejsce: Ubeda, Hiszpania
18 uczniów ZS w Oleszycach wzięło udział w praktykach zawodowych w Hiszpanii w mieście Ubeda. 11 uczniów w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pracowało w restauracjach na terenie Ubedy, natomiast 6 uczniów w zawodzie technik rolnik odbywało praktyki w dwóch gospodarstwach rolnych w miejscowości Donadio koło Ubedy.
Restauracje, w których praktykowała młodzież, miały rożny charakter – część restauracji specjalizowała się w przygotowywaniu dań na wynos, część serwowała posiłki w godzinach przedpołudniowych (śniadania i lunch), część natomiast pracowała po południu i wieczorem. Wszystkie restauracje miały duży wybór dań i uczniowie z ciekawością i zaangażowaniem przystępowali do obróbki owoców morza, przygotowywania dań charakterystycznych dla kuchni hiszpańskiej i poznawania nowych technik pracy.
W dwóch gospodarstwach rolnych – w gaju oliwnym i gospodarstwie ekologicznym – przyszli rolnicy pracowali poznając przy tym specyfikę funkcjonowania gospodarstwa w innej strefie klimatycznej. Obserwowali organizację pracy i przykłady rozwiązań ekologicznych. Niektóre pomysły z pewnością przeniosą do własnych gospodarstw rolnych.
Zastosowany sposób opieki nad praktykantami, tzw. tutoring, bardzo sprawdził się w czasie pobytu w miejscach pracy. W ciągu trzech tygodni uczniowie opanowali wiele nowych umiejętności, co świadczy o dużej skuteczności tej metody nauczania. Metoda tutoringu (jeden opiekun – jeden lub dwóch praktykantów) wymaga dużego zaangażowania zarówno ze strony opiekuna, jak i ze strony ucznia. Doświadczeni pracownicy poświęcają czas, instruują i przyglądają się pracy młodzieży, młodzież natomiast wykonuje wszystkie czynności, pyta, uczy się.
W czasie praktyki w zakładach gastronomicznych i gospodarstwach ważna jest komunikacja. Umiejętność porozumiewania się z pracodawcą i zespołem, okazuje się kluczowa. W czasie pobytu w Hiszpanii nie mogło więc zabraknąć lekcji języka hiszpańskiego. Każdy uczestnik projektu brał udział w lekcjach i przystąpił do egzaminu w celu uzyskania certyfikatu językowego. Słownictwo branżowe ćwiczone było w czasie pracy, natomiast podstawowe zwroty i porozumiewanie się w życiu codziennym uczniowie mieli okazję ćwiczyć wykonując zadania zlecone przez nauczycielkę Monikę na ulicy, w sklepach, w czasie gier dydaktycznych.
Doskonałym uzupełnieniem wiedzy zawodowej okazały się warsztaty w Centro Olivar – centrum oliwy. Tam uczniowie poznali metody uprawiania drzew oliwnych, tłoczenia oliwy oraz rodzaje oliwy. Bardzo ważne było rozpoznawanie jakości oliwy. Degustacja połączona z instruktażem okazała się bardzo pomocna przy zakupach.
Drugi rodzaj warsztatów zaproponowany uczestnikom wyjazdu, to warsztaty churros. Popularny, chrupki churros wykonany z wody, mąki, sody i soli, smażony w głębokim tłuszczu najlepiej smakował z gorącą, gęstą czekoladą.
W czasie pobytu nie mogło zabraknąć spotkania przy przekąskach, czyli tapas. Wielu praktykantów w codziennej pracy przygotowywało przekąski dla gości restauracji. Wszyscy mieli możliwość posmakowania typowych dla Ubedy tapas w restauracji Cusco. Samo miejsce wybrane na wieczór tapas nie było przypadkowe. Restauracja jest rodzinną firmą, utrzymaną w starym stylu hiszpańskim, w którym czuje się ducha Andaluzji. Dla uczniów kierunku gastronomicznego była to doskonała podpowiedź, jak można zorganizować swoja firmę i nadać jej charakter korzystając z bogactwa własnej kultury lokalnej.
Ubeda jest miastem, którego starówka znajduje się na liście Światowego Dziedzictwa Kulturowego i Przyrodniczego UNESCO. W czasie wycieczki po mieście warto było poznać zabytki, historię i specyfikę tego miasteczka. Obiekt, któremu poświęcona była oddzielna, krótka wycieczka, nosi nazwę Synagoga Wody. To synagoga ważna dla całej Hiszpanii, ze względu na jakość zachowanych pomieszczeń z końca XIII wieku. Śladów pobytu Żydów na terenie Hiszpanii jest bardzo niewiele, dlatego też Synagoga Wody to obiekt wyjątkowy.
Ofertę pobytu w Hiszpanii uzupełniły wycieczki do Malagi i Nerja. W pierwszą wolną sobotę odbył się wyjazd do Malagi, by zwiedzić miasto i wykorzystać słoneczną pogodę na plaży. Tydzień później wszyscy zachwycali się pięknem jaskini krasowej w Nerja, wioską Frigiliana i widokiem z Balkonu Europy. Wystarczyło też czasu na krótki pobyt na plaży.
Trzy tygodnie praktyk zawodowych minęły szybko. Czas był wypełniony różnymi aktywnościami, a odpocząć po pracy, warsztatach i wycieczkach można było na basenie w miejscu zakwaterowania. Smaczna kuchnia to wielki atut tego miejsca i zasługa pani Juanity. Wszyscy uczestnicy wyrażają wdzięczność pracownikom firmy Euromind za pracę i opiekę nad grupą.
Tekst: A.Kapel