Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny

Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny

Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi zaprasza do udziału w pierwszej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia roślinna”.

Konkurs jest skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych. Uczestnicy mają do wyboru dwie kategorie: kuchnia wegetariańska (zespoły dwuosobowe) i carving (indywidualnie). Jednocześnie podkreślamy, że szkoły nie muszą brać udziału w obu kategoriach. Eliminacje odbędą się na podstawie przesłanych zgłoszeń w terminie do 30 września 2021 r., zaś finał zaplanowany jest na 27 października 2021 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 88.

Celem konkursu jest:

  • doskonalenie umiejętności kulinarnych i carvingowych,
  • propagowanie różnorodności surowców roślinnych i potraw wegetariańskich,
  • promowanie racjonalnego sposobu odżywiania oraz elementów zarządzania środowiskowego,
  • rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów,
  • rozbudzanie kreatywności, inicjatywności i umiejętności poszukiwania nowatorskich rozwiązań,
  • integracja szkół gastronomicznych.

Zachęcamy  do udziału

Zgłoszenia należy kierować do nauczycieli Zespołu Szkół w Oleszycach branży gastronomicznej.