Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi zaprasza do udziału w pierwszej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia roślinna”.
Konkurs jest skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych. Uczestnicy mają do wyboru dwie kategorie: kuchnia wegetariańska (zespoły dwuosobowe) i carving (indywidualnie). Jednocześnie podkreślamy, że szkoły nie muszą brać udziału w obu kategoriach. Eliminacje odbędą się na podstawie przesłanych zgłoszeń w terminie do 30 września 2021 r., zaś finał zaplanowany jest na 27 października 2021 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi przy ul. Sienkiewicza 88.
Celem konkursu jest:
- doskonalenie umiejętności kulinarnych i carvingowych,
- propagowanie różnorodności surowców roślinnych i potraw wegetariańskich,
- promowanie racjonalnego sposobu odżywiania oraz elementów zarządzania środowiskowego,
- rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów,
- rozbudzanie kreatywności, inicjatywności i umiejętności poszukiwania nowatorskich rozwiązań,
- integracja szkół gastronomicznych.
Zachęcamy do udziału
Zgłoszenia należy kierować do nauczycieli Zespołu Szkół w Oleszycach branży gastronomicznej.