4 lipca 2023 r. w Podkarpackim Zespole Placówek Wojewódzkich w Rzeszowie odbyło się przekazanie Zespołowi Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego sprzętu specjalistycznego, zakupionego w ramach realizowanego międzynarodowego projektu z Programu Erasmus+KA210-VET-Partnerstwa na małą skalę w sektorze kształcenia zawodowego.
Pani Krystyna Wróblewska Dyrektor Podkarpackiego Zespołu Placówek Wojewódzkich w Rzeszowie oraz Pani Izabela Pyra – koordynator projektu przekazały na ręce Pani Marii Baran – Dyrektora Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach sprzęt specjalistyczny (dehydrator stalowy – precyzyjny sprzęt suszenia, robot kuchenny planetarny), który będzie miał zastosowanie w warsztatach realizowanych w ramach projektu oraz w zawodowych zajęciach praktycznej nauki zawodu, poszerzających kompetencje zawodowe uczniów i nauczycieli ZSCKR.
Z inicjatywy dyrektora Marii Baran Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach uczestniczy w międzynarodowym projekcie realizowanym przez Podkarpacki Zespół Placówek Wojewódzkich w Rzeszowie „Zrównoważona żywność – od produkcji do konsumpcji”. Projekt trwa od 1 kwietnia 2023 r. do 31 marca 2025 r. Partnerami są instytucje doskonalenia nauczycieli z: Casa Corpului Didactic a Judetului Bistrita – Nasaud z Rumunii oraz Agrupamento de Escolas Nuno Alvares z Portugalii. Każdy partner współpracuje z dwiema placówkami szkolnymi, które wzbogacają treści merytoryczne realizowanego projektu. W Polsce są to: ZSCKR w Nowosielcach oraz ZSCKR w Oleszycach.
Projekt jest realizowany w ramach programu ERASMUS+, Partnerstwa na małą skalę w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe. Główny priorytet horyzontalny to „Środowisko i przeciwdziałanie zmianom klimatu”, natomiast nadrzędnym działaniem jest budowanie współpracy między europejskimi placówkami doskonalenia nauczycieli, przygotowanie i wdrożenie innowacyjnych koncepcji i strategii oraz narzędzi edukacyjnych służących podniesieniu kompetencji nauczycieli i poprawie jakości edukacji.