Uczennice naszej szkoły Natalia Kołodziej i Klaudia Skali stanęły na podium w XVI Europejskim Konkursie Kulinarnym, który odbył się w dniach 16-17 grudnia 2022 na Hali Podpromie w Rzeszowie. Konkurs został zorganizowany podczas Międzynarodowych Targów Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2022. W rywalizacji brali udział uczniowie szkół gastronomicznych z Polski, Słowacji i Ukrainy.
Dziewczyny w duecie pokonały rywali zajmując II miejsce. Konkurs był nie lada wyzwaniem, gdyż na przygotowanie 8 talerzy dania głównego i deseru było zaledwie 80 minut. W roli głównej była polędwica wieprzowa z sosem demi – glace oraz czekoladowy deser z dodatkiem anyżu i owocem tropikalnym.
Klaudia i Natalia pod opieką p. Beaty Kuczek-Niechaj i p. Agaty Dudzińskiej przygotowały następujące potrawy: polędwiczkę wieprzową w sosie demi–glace z dodatkiem czerwonego wina, puree ziemniaczane, gołąbek warzywny, borowiki na maśle, majonez buraczany, oliwę pietruszkową, z dodatkiem czerwonej marynowanej cebulki i borowikową cygaretką. Natomiast na deser czekoladowe brownie, krem anyżowy, karmelizowane orzechy, chutney z mango i pomarańczy, udekorowane ziarenkami granatu.
Dziewczynom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów 🙂