III Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „SLOW FOOD 2024” „Polskie zioła w kuchni” odbył się w ZSCKR w Oleszycach

III Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „SLOW FOOD 2024” „Polskie zioła w kuchni” odbył się w ZSCKR w Oleszycach

Finał III Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „SLOW FOOD 2024” odbył się 21.05.2024 r. w ZSCKR w Oleszycach. Uczestnicy mieli za zadanie wykonać potrawę wykorzystując mięso drobiowe oraz polskie zioła. Do konkursu zgłosiło się 28 uczniów z 14 szkół z różnych regionów Polski. Do finału zostali zaproszeni uczestnicy, którzy przesłali najciekawsze i zgodne z regulaminem receptury potraw wraz z fotografiami. Poziom przygotowania uczestników podczas finału był bardzo wysoki, o czym przekonywał przewodniczący jury pan Maciej Gołdyn. Wszystkie potrawy wyglądały i smakowały wyśmienicie, uczestnicy bardzo dobrze wykorzystali zioła w swoich daniach. Dokonując wyboru jury wzięło pod uwagę następujące kryteria:

– walory smakowe potraw,

– zgodność z tematyką konkursu,

– zdrowotność i odżywczość dania,

– ocena wizualna dania,

– nietypowe zastosowanie polskich ziół w kuchni

– oryginalność i pomysłowość,

– wykorzystanie różnych technik kulinarnych

 

Jury konkursowe w składzie:

Pan Maciej Gołdyn – szef kuchni w restauracji „Zamek” w Krasiczynie

Pan Maksymilian Paluch – szef kuchni Restauracji Dębowy Dwór w Rudzie Różanieckiej

Pan Andrzej Węgierak – szef kuchni w restauracji „Kresowa Osada” w Baszni Dolnej

Pan Grzegorz Kropop – przedstawiciel firmy De Heus

Pan Adam Socha – przedstawiciel firmy Develey

 

Po szczegółowych analizach i obradach przyznało:

Miejsce Nazwa szkoły Imię i nazwisko opiekuna Imiona i nazwiska uczestników
I Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Różańcu Magdalena Senczyna-Hułas Magdalena Bryła

Kinga Wasiowska

II Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach Iwona Sopel Hubert Czyrak

Weronika Obszańska

III Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach Barbara Szczęsnowicz Julia Bykowska

Joanna Janculewicz

 

Tuż pod podium znalazły się:

Nazwa szkoły Imię i nazwisko opiekuna Imiona i nazwiska uczestników
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego

w Bystrej

Iwona Brach Agnieszka Kłapacz

Błażej Pytel

Zespół Szkół Technicznych w Mielcu Marta Pluta

 

Magdalena Lubacz

Kamila Płatek

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława Stanisława Reymonta w Sokołowie Podlaskim Aneta Wyszomierska

 

Julia Brodacka

Paulina Brodacka

Wszystkim uczestnikom gratulujemy wysokiego kunsztu kulinarnego!

 

Tegoroczna edycja konkursu została zrealizowana dzięki zaangażowaniu firmy De Heus i jej programu prospołecznego “Działamy i wspieramy”. W ramach tego programu powstał  projekt: „Zielonego laboratorium food power”, który ma na celu podniesienie świadomości młodego pokolenia na temat znaczenia zrównoważonego rolnictwa i działań na rzecz ochrony środowiska dla jakości żywności.

Podczas konkursu odbyła się konferencja pt. „Polskie zioła w kuchni”, na której na temat zdrowego żywienia:

  • „Rola zielonego laboratorium food power w zdrowym żywieniu człowieka” – mgr inż. Marta Skiba, nauczyciel branży gastronomicznej w ZSCKR w Oleszycach
  • „Między pszczelarstwem, a ziołolecznictwem” – inż. Piotr Głaz, pasjonat pszczelarstwa
  • „Zioła wokół nas” – mgr Katarzyna Świerszcz, specjalista zielarstwa i towaroznawstwa zielarskiego
  • „Słonecznik w rolnictwie i żywieniu” – dr hab. inż. Wacław Jarecki, profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego
  • „Zioła i nie tylko w zdrowym żywieniu” – inż. Marcin Fiedur, student Uniwersytetu Rzeszowskiego

 

Konferencja zgromadziła wielu znamienitych gości, w tym:

Panią Jolantę Kaźmierczak, dyrektor Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy Rzeszów,

Pana Zenona Swatka, Wicestarostę Lubaczowskiego,

Pana Mariusza Pieróga, naczelnika Wydziału Oświaty i Spraw Społecznych w Starostwie Powiatowym w Lubaczowie,

Pana Mariusza Franta, dyrektora Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Rzeszowie,

Pana Leszka Lewientowicza z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Lubaczowie,

Przedstawicieli firmy De Heus: Panią Aleksandrę Mazanowską-Soję oraz Pana Grzegorza Kropopa,

Wśród uczestników byli również dyrektorzy i nauczyciele okolicznych szkół, sponsorzy, przedstawiciele lokalnych restauracji, członkowie kół gospodyń wiejskich z Futor, Oleszyc, Starego Sioła, Starych Oleszyc, Zabiałej, Zalesia, a także społeczność uczniowska ZSCKR w Oleszycach.

Podczas wydarzenia miało miejsce uroczyste otwarcie nowoczesnej pracowni “Zielone laboratorium food power”, stworzonej przez firmę De Heus. Pracownia ta będzie miejscem warsztatów i zajęć edukacyjnych skupionych na badaniu jakości żywności, gleby i powietrza.

 

Serdecznie podziękowania składamy również na ręce naszych sponsorów:

Adam Socha regionalny przedstawiciel handlowy firmy Develey

Krystyna Nieckarz – Jabłońska – F.H.U. Kris (właścicielka restauracji „Biały Dworek”

Dariusz Mirończuk – OSK „Omega”

Robert Banaś – Nadleśnictwo Lubaczów

Paweł Kapel – Bank Spółdzielczy w Lubaczowie

Witold Chmiel – „Tech- Bud” Usługi Budowlane

 

Fotorelacja z wydarzenia na szkolnej stronie Facebook:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0Tjbk1Dr8wAXBXR1hXakRQHKDeaS9gkweW1tsvrA2E56BVfKBqyDeWPkiSmm3fLzEl&id=100050292439332