Finał II Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „SLOW FOOD 2023” odbył się 23.05.2023 r. w ZSCKR w Oleszycach. Uczestnicy mieli za zadanie wykonać „Wiosenny obiad z pokrzywą”. Do konkursu zgłosiło się 32 uczniów z 16 szkół z różnych regionów Polski. Do finału zostali zaproszeni uczestnicy, którzy przesłali najciekawsze i zgodne z regulaminem receptury potraw wraz z fotografiami. Poziom przygotowania uczestników podczas finału był bardzo wysoki, o czym przekonywał przewodniczący jury pan Janusz Pyra. Wszystkie potrawy były wykonane poprawnie, uczestnicy bardzo dobrze wykorzystali pokrzywę w swoich daniach. Dokonując wyboru jury wzięło pod uwagę następujące kryteria:
– zgodność z tematyką konkursu,
– zdrowotność i odżywczość dania,
– ocena wizualna dania,
– oryginalność i pomysłowość,
– wykorzystanie różnych technik kulinarnych
Jury konkursowe w składzie:
Pan Janusz Pyra – Szef Kuchni Restauracji Folk w Rzeszowie
Pan Maksymilian Paluch – Szef Kuchni Restauracji Dębowy Dwór w Rudzie Różanieckiej
Państwo Elżbieta i Wiktor Górniakowie – właściciele restauracji „Kwarc” w Suścu
Po szczegółowych analizach i obradach przyznało:
Miejsce | Szkoła | Imię i nazwisko opiekuna | Imiona i nazwiska uczestników |
1 | ZSCKR w Starym Lubiejewie | Pani Sylwia Świderska | Blanka Gromek, Jakub Jasiński |
2 | ZSCKR im. Stanisława Staszica w Sejnach |
Pani Barbara Szczęsnowicz | Julia Bykowska, Joanna Janculewicz |
3 | ZSCKR w Leśnej Podlaskiej | Pani Dorota Szwed | Karolina Kołodiuk, Wiktoria Lubańska |
Wyróżnienie | ZSCKR w Oleszycach | Pani Beata Kuczek – Niechaj | Klaudia Skali, Natalia Kołodziej |
Tuż pod podium o minimalnie mniejszej liczbie punktów znalazły się:
Szkoła | Imię i nazwisko opiekuna | Imiona i nazwiska uczestników |
ZSCKR w Bystrej | Pani Iwona Brach | Hubert Filus, Julian Kudławiec |
ZSCKR im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku | Pani Anna Humeniuk | Hanna Blask, Martyna Byczyńska |
Wszystkim uczestnikom gratulujemy!
Serdecznie podziękowania składamy na ręce sponsorów, bez których konkurs nie mógłby się odbyć.
Finanse na zakup pierwszej nagrody o wartości 2000 zł ufundował Pan Mirosław Zaborniak.
Sponsorzy:
- Pan Mirosław Zaborniak Gospodarstwo Rybackie Karczma Dębowy Dwór Ruda Różaniecka
- Pan Krzysztof Uszkowski F.H.U. AKRIS Oleszyce
- Firma Develey, za pośrednictwem Pana Adama Sochy – Regionalnego Przedstawiciela Handlowego
- Marta Żulewicz Sklep Obuwniczo- Przemysłowy Oleszyce
- Krystyna Nieckarz – Jabłońska F.H.U. Kris Biały Dworek
w Starym Dzikowie - Pan Piotr Gryniewicz PGnet Oleszyce
- Pan Paweł Kapel Prezes Banku Spółdzielczego w Lubaczowie
- Mirończuk Dariusz Ośrodek Szkoleń Kierowców Oleszyce
- Firma De Heus, za pośrednictwem Grzegorza Kropopa eksperta do spraw hodowli drobiu
- Witold Chmiel „Tech- Bud” Usługi Budowlane Zalesie
- Krzysztof Kubala Firma Usługowa „Krisbruk” Oleszyce
- Jerzy Ważny Loktras „Fotografia Ślubna i Grafika Komputerowa Lubaczów.