25-26.06.2021r. uczniowie Zespołu Szkół w Oleszycach: Wiktoria Jaremko, Weronika Gudz, Kinga Nieckarz, Paweł Hypiak oraz Ksawery Bliziński pod opieką pani Agaty Dudzińskiej na zaproszenie pani Marleny Wiciejowskiej dyrektora Centrum Kultury i Sportu w Cieszanowie uczestniczyli w Festiwalu Smaków.
Dzień I
Uczestniczyliśmy w konferencji wprowadzającej do finału festiwalu. Podczas tego dnia mogliśmy wysłuchać ciekawych wykładów znakomitych gości:
- Izabeli Byszewskiej (Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego) pt. „Kształtowanie marki ryb słodkowodnych w oparciu o smak i tradycję produktów lokalnych”,
- Tomasza Roga (regionalista) pt. „Tradycje hodowli ryb słodkowodnych na terenie powiatu lubaczowskiego w dwudziestoleciu międzywojennym”,
- Jarosława Uścińskiego (Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni) pt. „Wartości odżywcze ryb słodkowodnych”,
- Elizy Obirek (kierownika Rybackiej Lokalnej Grupy Działania) pt. „Lubelsko – podkarpacki szlak karpia”,
- Huberta Andruszewskiego (współwłaściciela Zarządu Dóbr Smolin s.c.) pt. „Historia gospodarstwa rybackiego „Zarząd Dóbr Smolin” ” .
Tego dnia odbył się również konkurs dla gospodarstw rybackich pn. „Ryby tradycyjne receptury”. Do konkursu stanęły: Chata Rybaka z Bondyrza, Karpiówka z Bełżca oraz Smolin Fisch z Rudy Różanieckiej. Uczestnicy konferencji mogli pokosztować specjałów poszczególnych gospodarstw.
Dzień II
Podczas drugie dnia Festiwalu Smaków pracowaliśmy przy obsłudze konkursu nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski „SMAKI GALICJI”. Mogliśmy podglądać pracę najlepszych kucharzy. W tym roku do konkursu przystąpiły zespoły:
- Łukasz Szczechowicz i Maciej Słodyczka (Restauracja Kiyrnicka by Sagula z Kościeliska),
- Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro (Restauracja Patio/Grand Hotel Boutique z Rzeszowa),
- Piotr Wielgo i Jarosław Ciołek (Restauracja „Nova” Best Western Hotel FELIX z Warszawy),
- Krzysztof Kowalski i Karolina Halejcio ( Restauracja Stary Browar Rzeszowski z Rzeszowa).
Konkurs został rozegrany w przyjaznej atmosferze, choć przysporzył uczestnikom i nam wiele emocji. Po pierwsze odbywał się po długiej przerwie z powodu pandemii, po drugie potrawy przygotowane przez uczestników (danie główne i deser z obowiązkowym wykorzystaniem miodu, oleju dyniowego, świeżego pstrąga oraz sera typu risotta) były oceniane przez znakomite jury w składzie: Przewodniczący Jarosław Uściński (Prezes OSSKiC), Artur Lenczewski (członek OSSKiC), Marcin Purgacz (Ambasador Marki Podkarpackie Smaki), Mirosław Reszczyk (członek OSSKiC), Kurt Scheller (Honorowy Prezes OSSKiC) oraz Piotr Szczygielski (członek OSSKiC). Obok jury nie mogło zabraknąć pani Agnieszki Glamowskiej przedstawiciela MTP, który jest organizatorem Kulinarnego Pucharu Polski.
Bardzo dziękujemy organizatorom za zaproszenie i możliwość pracy z mistrzami kulinarnymi mimo okresu wakacyjnego.