Szesnastoosobowa grupa młodzieży zakwalifikowana do programu Erasmus+, która już w marcu wyjeżdża do Ubedy (region Andaluzja, prowincja Jaen), zorganizowała w ramach przygotowań do wyjazdu, dla społeczności szkolnej Dzień Hiszpański. Kilka osób z technikum żywienia i usług gastronomicznych zaproponowało spotkanie w kawiarence przy kawie oczywiście i potrawach w hiszpańskim stylu. Z wielka pieczołowitością uczniowie przygotowali zapiekankę z chorizo, pizzę z pomidorami i oliwkami, chipsy warzywne i kilka innych tapas. Nie brakowało też słodkości. Pomysłów na potrawy hiszpańskie z pewnością będzie więcej po powrocie. Atmosferę spotkania tworzyła dekoracja w kolorach Hiszpanii oraz ekspozycja poświęcona oliwie z oliwek. O te elementy zadbali przyszli hotelarze. Oliwa Extra Virgin to niewątpliwie królowa w kuchni i na stole hiszpańskim. Jej zalety i właściwości młodzież dokładnie pozna w Ubedzie.
Kulminacyjnym momentem spotkania była prezentacja filmików i opowiadania praktykantów, którzy przebywali w Hiszpanii w czerwcu ubiegłego roku. Ta propozycja okazała się bardzo zabawna. Pokazane metody nauki języka hiszpańskiego i degustacji oliwy wzbudzały zainteresowanie i wywoływały uśmiech na twarzy.
Dokumentacją wydarzenia, jakim był Dzień Hiszpański w szkole zajęła się młodzież z technikum leśnego. Efekty ich pracy można zobaczyć w galerii zdjęć.