W dniach 21 – 22 kwietnia w naszej szkole odbyły się Dni Otwarte, podczas których młodzież klas ósmych szkół podstawowych zapoznawała się z ofertą kształcenia na rok szkolny 2022/2023.
Dyrektor szkoły Pani Maria Baran serdecznie powitała przybyłych gości, życząc udanego pobytu w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach.
Młodzież zaprezentowała krótki program artystyczny, ukazując uczniom zalety wyboru szkoły kształcącej w zawodzie, jednocześnie przedstawiając ofertę kształcenia oraz bazę dydaktyczną szkoły.
Duże zainteresowanie wzbudziły pokazy kulinarne w wykonaniu przyjaciół ZSCKR w Oleszycach oraz jurorów konkursów kulinarnych Pana Maksymiliana Palucha – szefa kuchni Dębowy Dwór w Rudzie Różanieckiej, Pani Agnieszki Osieczko – mistrzyni cukiernictwa w Zamku Krasiczyn oraz Pana Macieja Gołdyna – szefa kuchni w Zamku Krasiczyn.
Uczniowie szkół podstawowych sprawdzali swoje umiejętności gastronomiczne, podczas dedykowanego dla nich konkursu kulinarnego „MINI- MASTERCHEF” .
W konkursie uczestniczyli przedstawiciele szkół w: Lubaczowie nr 2, Zalesiu, Starych Oleszycach, Horyńcu – Zdroju, Baszni Dolnej, Młodowie, Wielkich Oczach, Zapałowie, Załużu. Tytuł MINI-MASTERCHEF’A oraz nagrody rzeczowe otrzymali uczniowie z Baszni Dolnej i Wielkich Oczu.
W ramach poznawania zawodów branży rolniczej nasi goście próbowali swoich sił w rozpoznawaniu odmian roślin i gatunków zwierząt oraz zobaczyli pracę maszyn i nowoczesnych urządzeń wykorzystywanych przez rolników oraz mechanizatorów rolnictwa i agrotroniki. Ósmoklasiści wzięli również udział w warsztatach pt. „Jak działa domowa instalacja fotowoltaiczna?” przygotowanych przez Pana Dominika Sycza – właściciela firmy EKOVOLT w ramach promocji przyszłościowego i jedynego w powiecie kierunku, czyli Technikum urządzeń i systemów energetyki odnawialnej.
Podczas Dni Otwartych odbyły się także Dni Kariery z Erasmus+ dla uczniów szkół podstawowych, których celem było poznanie możliwości zawodowych, jakie daje szkoła średnia uczestnicząca w projektach europejskich, wzbudzenie aktywności uczniów szkół podstawowych w kierunku kształcenia zawodowego, poznanie podstawowych zasad udziału w projektach Erasmus+, wzbudzenie ciekawości w kierunku poznawania kultur innych narodów europejskich. W ramach Dni Kariery uczestnicy projektu „Kompetencje zawodowe w europejskim wymiarze” przygotowali dla uczniów szkół podstawowych konkurs wiedzy o Unii Europejskiej i programie Erasmus+. Można było wykazać się wiedzą, poczęstować się hiszpańskimi przysmakami, a przed wszystkim porozmawiać ze starszymi kolegami na temat staży zawodowych w Hiszpanii. Wiecej o naszym projekcie w zakładce Erasmus+ 2020.
Mamy nadzieję, że tegoroczne Dni Otwarte ułatwią naszym młodszym kolegom wybór szkoły średniej.
Do zobaczenia we wrześniu!!!