Technik żywienia i usług gastronomicznych

1. Technik żywienia i usług gastronomicznych posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. Opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje, wdraża je do produkcji. W swoich działaniach stosuje systemy zapewniające jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Posługuje się nowoczesnymi technologiami, urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy. Oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw, posiłków. Układa menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia. Organizuje proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym. Korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu. Przedstawia ofertę usług gastronomicznych. Przestrzega zasad racjonalnego żywienia. Stosuje nowe trendy w żywieniu, stale się kształci. Jest otwarty na nowości i kreatywny w działaniu poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal. Potrafi pracować pod presją czasu, współpracować w zespole i zarządzać zasobami ludzkimi.

2. Informacje dodatkowe

  1. Realizowana innowacja: Dietetyka z elementami fitness
  2. Uzyskanie dodatkowych uprawnień w ramach realizowanych w szkole kursów: Kurs baristyczny, Kurs kelnerski, Kurs carvingu, czyli rzeźbienia w owocach i warzywach.

3. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia

  1. Kwalifikacja 1: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
  2. Kwalifikacja 2: HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

4. Sylwetka absolwenta 

Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  1. oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
  2. sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
  3. planowania i oceny żywienia,
  4. organizowania produkcji gastronomicznej,
  5. planowania i realizacji usług gastronomicznych.

5. Technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie w:

  1. placówkach żywienia zbiorowego: restauracje, bary, pizzerie, cukiernie, lodziarnie, przedszkola, stołówki, internaty, hotele, domy wczasowe, pensjonaty,
  2. firmach świadczących usługi cateringowe dla biznesu, turystyki, edukacji, instytucji szkoleniowych, lotnictwa,
  3. samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.

6. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia

  1. stanowiska komputerowe dla nauczyciela i uczniów z dostępem do Internetu,
  2. oprogramowanie biurowe, użytkowe i specjalistyczne,
  3. naczynia kuchenne,
  4. przybory kuchenne,
  5. noże gastronomiczne,
  6. piec konwekcyjno-parowy,
  7. drobny sprzęt kuchenny np. miksery, blendery ręczne, maszynki do mięsa i warzyw,
  8. zmywarka do naczyń,
  9. szafy chłodnicze,
  10. akcesoria stołowe np. sztućce, półmiski stalowe,
  11. szkło i porcelana np. talarze, filiżanki, wazy, dzbanki, szklanki,
  12. akcesoria i urządzenia barowe np. pomocnik barmański,
  13. ekspres wysokociśnieniowy do kawy,
  14. lada barowa,
  15. wózki kelnerskie,
  16. terminal kelnerski MSI z oprogramowaniem do obsługi klienta,
  17. akcesoria i urządzenia cateringowe np. podgrzewacze, warniki, przybory do serwowania.